
Bu yazımda sizlere iyi huylu kolesterol hakkında bilgi vermek istiyorum.
HDL olarak adlandırılan iyi huylu kolesterolün tanımını, görevlerini, normal değerlerini, yüksekliğini ve düşüklüğünü elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.
Kolesterol Nedir? Kolesterol insan vücudunun bütün hücrelerinde yağa benzeyen bir maddedir. Hücre zarının ve bazı hormonların yapımında kullanılan kolesterol kan da fazla miktarda bulunmasından dolayı da zararlıdır.
Şimdi kolesterolü ikiye ayıralım ve iyi huylu kolesterol hakkında bahsedelim.
İyi Huylu Kolesterol Nedir? Hdl kolesterol, iki kolesterol tipinden iyi kolesterol olarak değerlendirilen ve kişilere çok fazla zararı olmayan kolesteroldür.
Bu kolesterolün adının açılımı High Density Lipoprotein dir. Türkçesi ise yoğunluğu yüksek proteinler anlamına gelen bu kolesterol kimi kişilerin kanında çok fazla bulunan bir proteindir.
İyi Huylu Kolesterolün Görevleri: HDL vücudumuzdaki kullanmadığımız yağları karaciğerden alarak safra kesesine götürür ve burada vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca damarlarda biriken ve damarlarda plak halinde oluşumlara sebep olarak damar tıkanıklığına kan pıhtılaşmasına sebep olan kötü kolesterolü damarlardan yıkarak safra kesesine götürür ve burada vücuttan atılması sağlanır.
HDL Kolesterol Değerleri: Hdl kolesterol kadınlarda erkeklere göre daha yüksektir. Hdl kolesterolün kadınlarda 50-55, erkeklerde ise 45-50 mg’nin altında olmaması gerekmektedir. Kadınlarda bu değer 40 mg’nin erkelerde ise 30 mg’nin altında ki değerlerde vücut risk altında demektir. Bu durumlarda Hdl kolesterolü yükseltmek için gayret göstermek gerekir. Hdl kolesterolü bu değerlerde yükseltmek geleceğe dönük bir inme veya kalp krizinin önüne geçmek manasına gelmektedir.
HDL Kolesterol Düşüklüğü: Hdl kolesterol düşüklüğü genellikle genetik bazlıdır. Özellikle insülin direnci olanlarda, ailesinde diyabet hastalığı bulunanlarda, aşırı kilolularda özellikle göbek bölgesi yağlı olanlarda, ürik asidi yüksek olanlarda, tansiyonu yüksek olanlarda ve en önemlisi trigliserit değerleri çok yüksek olanlarda Hdl kolesterol düşüklüğü görülür. Ayrıca hareketsizlik, sigara ve alkol tüketimi, yanlış beslenme ve stres gibi durumlarda Hdl kolesterolün düşmesine sebep olabilmektedir.
Leave a Reply